De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit; hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die voor mooie kleuren zorgt in je tuin. Wist je trouwens dat je de kleuren van hortensia ook nog eens zelf kunt beïnvloeden? Met aluin kleur je een roze hortensia blauw!

Stevige drinkers

Hortensia’s leven graag in enigszins zandige, kalkarme, humusrijke grond. Zit er veel kalk in het leidingwater, dan is het beter om regenwater te geven. De Griekse naam voor hortensia is Hydrangea, wat ‘watervat’ betekent. Je begrijpt: hortensia’s houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid. Daar vaart deze kleurige bloeier wel bij.

082013_hortensia_

BH’er…

De meest Bekende Hortensia is misschien wel de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), grote kans dat die ook in jouw tuin staat. De boerenhortensia is een makkelijke struik die in de nazomer bloeit met pastel of – voor een nuchtere, boerenhortensia – zeer theatrale kleuren, van wit, rood, roze, dieproze en blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig, sommige soorten produceren platte tuilen, de zogenaamde ‘lacecaps’. Hydrangea macrophylla staat graag in de halve schaduw op niet al te droge grond. Deze hortensia kun je beter niet snoeien want dan loop je het risico dat de struik het volgende jaar niet bloeit. De bloemen bloeien namelijk op overjarig hout en door het snoeien knip je net de bloemknoppen weg. Wil je toch snoeien omdat de struik erg groot wordt? Knip dan de helft van de takken weg en doe het jaar erop de andere helft.

Van kleur verschieten

Zin in een metamorfose van je roze boerenhortensia naar blauw? In vervlogen tijden greep men dan naar aluin. We kennen aluin als een ideaal middel om na het scheren met een mes het eventuele bloeden te stelpen. In those old shaving days gebruikte je een oplossing van aluin ook om de zuurgraad van de grond zo te beïnvloeden dat roze bloemen in blauw veranderden. Tegenwoordig kun je een roze hortensia ook blauw kleuren met behulp van speciale meststoffen. Geen 100% garantie natuurlijk, het blijft experimenteren met de natuur…

082013_hortensia_2

Annabelle, ik ben niets zonder jou…

Een andere mateloos populaire hortensia is de Annabelle (Hydrangea arborescens). De roomkleurige, bolvormige bloemen bloeien van juli tot september. Omdat het grote blad vrij dun is, houdt dit type niet van fel zonlicht. De heesterachtige Annabelle houd je in goede conditie door eind maart flink te snoeien, tot op ongeveer 20 centimeter. Dan worden de mooie grote bloemen iets minder kolossaal zodat de takken, ook na een regenbui, die weelde kunnen dragen en niet meteen gaan liggen.

082013_hortensia_annabella

Een pluim

De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) onderscheidt zich van andere hortensiasoorten door zijn lange pluimen en zijn verticale groei. Hij kan beter tegen vorst en droogte dan andere soorten. De Pluimhortensia bloeit in de nazomer, dan verkleuren de bloemen van wit naar heel licht roze. Dit type voelt zich heel lekker in de volle zon, op voorwaarde dat de grond niet te droog is. Wil je de plant compact houden, dan kun je het beste snoeien in maart en april. Overigens is snoeien geen must; de struik zal meer bloemen produceren maar de afzonderlijke bloemen blijven dan wel wat kleiner.

Nog wat tips:

  • Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia.
  • Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.
  • Hou je van droogbloemen? Knip dan de bloem af als het hoogtepunt van de bloei bijna voorbij is. Zet deze in een vaas met een bodempje water. Niet meer bijvullen! De bloem droogt langzaam op, met behoud van kleur. Zo heb je altijd een mooi boeket op tafel.
Voor elk wat wils

De blauwe en roze hortensia’s zien we het meest, maar er bestaan nog veel meer soorten die wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder mooi. Wist je bijvoorbeeld dat er ook wintergroene, kruipende en geurende hortensia’s bestaan? Juist omdat er zoveel soorten zijn (kleine soorten, vroeg- of laatbloeiers, rijkbloeiende soorten, struiken, bomen) is er voor iedere toepassing wel een geschikte hortensia te vinden. Ga je een hortensia kopen? Pak het dan slim aan. Kijk eerst op welke plek je de plant wilt zetten: in de zon, in de schaduw of halfschaduw? Kies dan voor een soort wat daar het beste gedijt; dat is fijn voor de plant, maar ook voor jou. De juiste hortensia op de juiste plek hoef je namelijk nauwelijks te snoeien. Ideaal voor de gemakstuinier die vooral wil genieten van zijn tuin!